keramická dílna HLINĚNKA

Keramická dílna Hliněnka

maca.mackova@seznam.cz

http://keramikahlinenka.cz/

neděle 26. února 2017

Jezero Milada

Miladu máme na dosah. Je to tady fajn, v létě jezdíme kolem na kolech a teď chodíme krmit kačeny a těšíme se na teplo. V jezeře se dá i koupat, máme tu spoustu pláží a letos se dočkáme i asfaltu kolem dokola, což bude super i na kolečkáče. Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že je to kolem dokola asi 12km.











Takhle byla zmordovaná naše Máša po procházce :)



Jdu si uvařit čaj a usadit se ke Kouzelným bylinkám.
Taky je tak rádi sledujete? V květnu se těším na workshop o bylinkách na který jsem se přihlásila i s Kájou. Budeme na louce poznávat a sbírat bylinky. Těším se moc.

Klidný večer vám všem přeji
vaše Hliněnka


Víkend jsme prožili venku

Po týdnu zavřeném v nemocnici a pak doma jsme potřebovali načerpat energii a pohodu v přírodě. Nebyly to nějak velké výšlapy, ale bylo to super. Kája se začala zase usmívat a to byla ta největší odměna.

V sobotu jsme se jeli mrknout do Mstišova do obory na zvířátka, nakoupili jsme spoustu mrkve a jablíček.















Jogínka








... a začaly kvést sněženky, jupííí



Fajn podvečer Hliněnka

středa 22. února 2017

Slunečnicové kostky

Pro velký zájem o kostky z kvasu, vkládám recept s dovolením Verunka 


Slunečnicové kostky


Suroviny: 40 g kvásku, 100 g vody a 100 g žitné mouky. Nechám v teple 12 hodin vykvasit.

Dále: 200 g vody, 25 g oleje, 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli, 3-4 lžíce slunečnicových semínek, 200 g pšeničné mouky celozrnné, 150-160 g špaldové celozrnné mouky.

Postup:

Kvásek, vykvašený po 12 hodinách, přidám k ostatním surovinám a vymícháme těsto, které necháme odpočinout 1 hodinu. Následně těsto 2x po 30 minutách přeložíme. Stejně jako u chleba necháme 45 minut odpočívat. Pak opatrně a lehce propracujeme na pomoučněné desce vyválíme na plát, silný asi 2cm a rozkrájíme na čtverce nebo trojúhelníky.
Všechny naskládáme na plech s pečícím papírem, necháme v teple znovu nakynout (ideálně 1-1,5h), potřeme vejcem, můžeme nakrojit, posypeme semínky a upečeme (200°C/ asi 25 minut).




Krásné pečení

vaše Hliněnka

neděle 12. února 2017

Kurz pečení z kvasu

Vím, že spousta z vás má s kváskem zkušenosti a různé příběhy. Ani já nejsem nováček v pečení chleba, ale myslím si, že se pořád je čemu přiučit. Dnes jsem se s kamarádku vydaly na kurz, do jedné malé vesničky za moc fajn ženskou Verunkou, která nás pozvala do své kuchyně a pohostila výborným pšenično-žitným chlebem, bochánkem, který byl také pečený z kvásku. Pekly jsme žitné kostky a chleba. Luxusní, mňamózní, báječný... Dozvěděly jsme se spoustu nových věcí, dostaly jsme plno receptů a odvezly jsme si i Tibetskou houbu. Já blbec jsem jí cestou domů ztratila. Tak budu muset někde vyžebrat novou.





















Ještě teď cítím tu vůni. Děkuju Verunko, byla to krásná neděle.

Vám, kteří také pečete přeji krásné pečení a ať se dílo daří 
vaše Hliněnka