keramická dílna HLINĚNKA

Keramická dílna Hliněnka

maca.mackova@seznam.cz

http://keramikahlinenka.cz/

sobota 21. ledna 2017

Chuť byla silnější než mráz

Včera při vzpomínkách na léto jsme dostali obrovskou chuť na hovězí steak. Vilda jen tak plácl: ,,Tak rozděláme gril,, Ta myšlenka byla super, maso jsem zajela nakoupit a večer se grilovalo. Byla to mňamka. Určitě to nebylo naposledy v tomto ročním období, kdy jsme něco u grilovali. Když jsme posílali fotky naší Ádě do LA, tak se moc pobavila a říkala, že se těší na příští zimu.

 Jen taková vsuvka, pokud by jste měli chuť se mrknout jak žije Adel na studijním výměnném pobytu v USA tak tady je odkaz http://travelingwithadel.blogspot.com/ a pokud někdo z vás přemýšlí, že by svou ratolest chtěl také poslat studovat za velkou louži, neváhejte se jí na cokoliv zeptat, ráda vám odpoví a třeba i povypráví.

Taky v zimě grilujete?




Už týden stojí náš sněhulák na zahradě, ale malinko se nám začal naklánět. Nepamatuji si, že by nám někdy tak dlouho vydržel. Letos je prostě super zima. 





Grilování je výhradně Vildova záležitost. My jen konzumujeme.



... a samozřejmě nesměla chybět ani světélka


i ten pes byl spokojený





Užívejte víkend ve zdraví a v dobré náladě
vaše Hliněnka

čtvrtek 19. ledna 2017

Zima je tady, nenechte své zpěváky umřít hlady! Čím ptáčky krmit?

Mráz, sníh, námraza a někdy i ledový příkrov u nás zabijí každou zimu tisíce ptáčků, zpěvných i těch ostatních. Když jim nachystáte krmení, mnohdy jim můžete zachránit život.


Třeba krystal soli na rohlíku je pro ptáčka velikosti čížka smrtelnou dávkou

Čím které ptáčky krmit?

Sýkorka modřinka, pěnkava obecná, zvonek zelený, dlask tlustozobý, čížek lesní:
 Všichni tihle zpěvní ptáčci mají společné chutě i jídelníček. Nejraději zobou olejnatá slunečnicová semena, ale zavděk vezmou i jinými – prosem, mákem apod. Kromě sýkorek, kterým se zavděčíme lojovým závěsem, přijímají potravu nejen z krmítek, ale i ze země.





Vrabec domácí: 
Ze všeho nejraději má pohanku, dokáže jí na posezení sezobat i desetinu své tělesné váhy. Pochutná si také na ovesných vločkách a slunečnicových semenech.


Kos černý:
 I když se to nezdá, dává přednost bobulím nebo jablku. Nejraději má jeřabiny a šípky, do krmítka zaletí i pro ovesné vločky. Jablko ozobe na větvích i na zemi.



Toto jsou moji ptačí přátelé, kteří létají k mé dílně a dělají mi společnost. Je to úžasné je sledovat jak se dohadují a dokáží se i respektovat. 

Buďte na sebe opatrní v tom mrazivém počasí
vaše Hliňuš 




čtvrtek 12. ledna 2017

PF 2017


Všem nám ze srdce přeji, abychom dokázali nechat odejít to, co už nepotřebujeme a ruku v ruce přivítali vše, co nás naplní a udělá šťastnými  ... krásný rok 2017



Vaše Hliněnka