keramická dílna HLINĚNKA

Keramická dílna Hliněnka

maca.mackova@seznam.cz

http://keramikahlinenka.cz/

úterý 18. srpna 2015

Sušené chipsy z červené řepy a  celeru




Ingredience:
·                          4 - 5 středně velkých bulviček červené repy
·                          polovina menšího celeru
·                          50 ml vody
·                          50 ml jablečného octa (ideálně nepasterizovaného v bio kvalitě)
·                          1 lžíce olivového oleje
·                          sůl (ideálně himalájská nebo mořská)
·                          koření dle chuti (použili jsme čerstvě mletou směs čtyř druhů pepře)
Zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky (optimálně cca 1 mm). V míse smícháme vodu, ocet a olej, vložíme plátky zeleniny a důkladně promícháme. Necháme 15 minut v míse uležet. Plátky klademe na síta sušičky (neosušujeme je). Když je síto pokryté lehce posolíme a okořeníme. Dáme sušit (pokud nám nejde o striktní dodržení maximální teploty 42 °C, potom sušíme první hodinu na vyšší teplotu a následně snížíme). Průběžně kontrolujeme, délka sušení závisí na konkrétní sušičce, teplotě sušení a síle plátků.
látky je třeba krájet co nejtenčí, při ručním plátkování nožem je to poměrně obtížné.
Množství zeleniny je orientační, můžeme si je přizpůsobit dle svých požadavků a dostupné kapacity místa pro sušení. Výše uvedené množství zabralo 8 sušicích sít běžné kruhové sušičky. Množství marinády z octa, vody a oleje by vystačilo i v případě, kdybychom ještě nějakou další zeleninu přidali.
Po usušení chipsy buď ihned sníme, nebo je uskladníme v utěsněných nádobách, protože rychle vlhnou.
Chuť takto připravených chipsů příjemně překvapila. Vlivem dehydratace se objem plátků výrazně zmenší (z důvodu nadšeného ochutnávání v průběhu sušení se množství výsledného produktu rovněž zredukovalo). Hlavní úskalí spočívá v nestejnoměrném ručním plátkování, které ovlivňuje délku sušení jednotlivých plátků. Nejtenčí plátky se usušily během 4 hodin a chutnaly jako lahodný, křehký papír. Plátky, které se nepodařilo ukrojit tak tence, se sušily o několik hodin déle, jejich konzistence byla méně křupavá a vyžadovala více žvýkání. Hotové nejtenčí plátky, které se v ústech přímo rozplývají, bylo nutné v průběhu sušení postupně odebírat, aby se zcela nepřesušily. Pokud disponujete nějakým typem plátkovače, se kterým dosáhnete stejnoměrných a opravdu tenkých plátků, určitě jej použijte. 



Tento recept jsem našla na internetu.

Dobrou chuť!
Marcela




neděle 16. srpna 2015

Až se zima zeptá

Určitě nejsem jediná kdo si dělá zásoby na zimu. Mám radost, když se zaplňuje spižírna a mrazák. Třeba se někdo z vás nechá inspirovat a nebo si zavzpomínáte, jak jste se potili v těch vedrech u plotny a zavařovali.




Dostala jsem od sousedů spoustu letních jablíček, tak jsem je nasušila. Měli jsme asi 6l křížal, ale už se spoustu snědlo.

…  také jsem vyrobila ořechovku podle Monči z kopečku, loni jsem jí dělala prvně a moc nám chutnala

... od mých rodičů jsem dostala česnek z jejich zahrádky. Ten vám má říz 



... vyzkoušela jsem usušit červenou řepu a celer jako chipsy. Jsou výborný vřele doporučuji. Jen strašně rychle vlhnou.




... dělala jsem sirupy z bezu, červeného rybízu a meduňky


... nasušila nějaké bylinky, zavařila řepu a ještě chci vyzkoušet šalvějové bonbóny na bolení v krku a švestková povidla.

Jak jsem napsala na začátku, určitě nejsem jediná kdo takhle hamouní. Máte také nějaké vaše specialitky?

Přeji krásné chvíle strávené nad baštěním všech těch dobrůtek, které jste si jako já nadělali
Vaše Hliněnka